Följ Stampen Media

Uppdelningen av Liberala Tidningar är nu klar

Pressmeddelande   •   Apr 02, 2015 11:48 CEST

Idag blev förhandlingen rörande uppdelningen av Liberala Tidningar klar. Uppgörelsen innebär att Stampen Media Group tar över ägandet i tryckeriverksamheten V-TAB, Nordens största tryckerikoncern, och MittMedia tillsammans med Eskilstuna-Kuriren tar över ägandet av Promedia.

- Affären är en viktig pusselbit i Stampens övergripande strategi att renodla medieverksamheten och samtidigt satsa på det industriella benet, genom tryckeriverksamheten. Som helägare till marknadsledande V-TAB kan vi fortsätta att ta marknadsandelar och konsolidera tryckeribranschen, säger Martin Alsander, vd och koncernchef Stampen Media Group.

Ägandet av Promedia tas nu över av MittMedia (55 %) och Eskilstuna-Kuriren (45 %).

- Jag är glad över att vi äntligen är klara med uppdelningen av Liberala Tidningar. Nu startar ett nytt kapitel. MittMedia, EK och Promedia har gemensamt stora utmaningar på våra lokala marknader och jag är övertygad om att ökad samverkan är det bästa sättet att möta framtiden, säger Thomas Peterssohn, vd och koncernchef MittMedia.

- Tillsammans förfogar vi nu över en spännande sammanhållen marknad som spänner från Nyköping i söder till Östersund och Örnsköldsvik i norr. Detta ger oss möjligheter till affärsutveckling, säger Sören Axelsson, vd och koncernchef Eskilstuna-Kuriren.

I Promedia ingår tidningarna VLT, Länstidningen i Södertälje, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Avesta Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Nynäshamns Posten samt Örebroar'n och Södertäljeposten.

Uppgörelsen innebär att MittMedia och EK kvarstår som minoritetsägare i V-TAB med 7 % och att dessa aktier avyttras till Stampen över tid. I och med uppdelningen tar MittMedia och EK över ägandet i den digitala byrån Adeprimo med 56,4 % respektive 39,1 %, I samband med uppdelningen blir Promedia 5% ägare i TT.

För mer information, kontakta:
Martin Alsander, vd och koncernchef Stampen Media Group, 070 – 924 20 34
Thomas Peterssohn, vd och koncernchef MittMedia, 070-200 89 79
Sören Axelsson, vd och koncernchef EK, 070-620 06 91

Stampen Media Group är en av Sveriges största mediekoncerner. Inom Stampen finns flertalet stora mediehus, Nordens största tryckerikoncern V-TAB och Stampen Media Partner med starka positioner inom digitala medier, kommunikationstjänster och utomhusreklam. www.stampen.com

MittMedia är ett av Sveriges ledande medieföretag. Med det nya dotterbolaget Promedia ingår totalt 28 lokala morgontidningar i koncernen. Dessutom finns omfattande verksamhet inom digitala medier, gratistidningar, radio, direktreklam och tryck. www.mittmedia.se

Eskilstuna-Kurirenverksamhet är koncentrerad till Södermanland. De prenumererade tidningarna Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter utgör ryggraden i koncernens verksamhet. Den sammanlagda upplagan är ca 60 000 exemplar. Koncernens sajter når varje vecka nästan 200 000 unika besökare. Koncernen omsätter ca 400 MKr. Sedan många år har EK-koncernen och Promedia samverkat via annonspaketen 08 Mälardalen samt Samannons Sörmland. Dessutom samäger man distributionsbolaget Prolog.