Följ Stampen Media

Tomas Brunegård ny ordförande i WAN-IFRA

Pressmeddelande   •   Jun 03, 2013 11:00 CEST

Tomas Brunegård, styrelseordförande i Stampen Media Group, har valts till ny ordförande i World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Tomas Brunegård, som valdes för två år vid organisationens årsmöte i Bangkok i Thailand, efterträder Jacob Mathew, chefredaktör och ansvarig utgivare på Malayala Manorama Group of Publications i Kerala i Indien.

– Det är en ära att ta över rodret för WAN-IFRA och att efterträda Jacob Mathew, som ska ha en eloge för att han med den äran lyckats styra oss genom två år av förändring och förvandling, säger Tomas Brunegård.

– Jag ser fram emot att bidra till utvecklingen av branschens mångfacetterade och multimediala framtid, och framförallt att arbeta vidare med WAN-IFRA:s kärnuppdrag som är att försvara och främja pressfriheten och nyhetsmediernas ekonomiska oberoende som är ett grundläggande villkor, fortsätter han.

– WAN-IFRA har en unik ställning inom arbetet med medieutveckling och pressfrihet. Organisationen strävar efter att hjälpa nyhetsmedierna att utvecklas till hållbara verksamheter så att de kan fortsätta att verka i sin samhällsroll, säger Tomas Brunegård, som suttit i styrelsen i WAN-IFRA sedan 2003 och varit styrelseordförande i nämnden för pressfrihet och medieutveckling.

Den nya ordföranden har även satt upp som mål för organisationen att skapa ett globalt innovationsnav för branschen. Syftet är att öka samarbetet mellan intressenterna inom mediebranschen, däribland annonsörer, sändningsföretag och digitala aktörer, och utveckla organisationens tjänster på växande marknader, samt stärka dess roll i Europa och Nordamerika.

Tomas Brunegård har varit en drivande kraft bakom omvandlingen av den svenska mediemarknaden. Han var koncernchef för Stampen Media Group sedan 2004 och lämnade vid årsskiftet 2012/13  över posten som koncernchef till Pelle Mattisson. 

Tomas Brunegård sitter i styrelsen i Svenska Mässan, International School of Economics i Tbilisi i Georgien, Göteborgs universitet, Stena Line Holding AB och Mentor Medier A/S i Norge.

Fem nya ledamöter valdes också in i WAN-IFRA:s styrelse: Alessandro Bompieri, vd för RCS Quotidiani, Italien, som representerar Federazione Italiana Editori Giornali (FIEG), Liam Kavanagh, vd för The Irish Times, som representerar National Newspapers of Ireland (NNI), Luis Enríquez Nístal, ordförande för Asociacion De Editores De Diarios Espanoles (AEDE), Spanien, César Pérez, ordförande för Asociación Ecuatoriana de Periódicos (AEDEP), Ecuador och Dipankar Das Purkayastha, vd och koncernchef för ABP Pvt Ltd i Indien, som representerar WAN-IFRA:s rådgivande nämnd.

WAN-IFRA, som har kontor i Paris i Frankrike och i Darmstadt i Tyskland, samt filialer i Singapore och India, är en global organisation för världens tidnings- och nyhetsutgivare. WAN-IFRA representerar över 18 000 publikationer, 15 000 webbplatser och fler än 3 000 företag i över 120 länder. Kärnuppdraget är att försvara och främja pressfriheten, kvalitetsjournalistik och utgivarnas integritet samt utvecklingen av framgångsrika företag.

Frågor besvaras av Larry Kilman, vice vd, kommunikations- och PR-direktör, WAN-IFRA, 96 bis, rue Beaubourg, 75003 Paris Frankrike. Tel: +33 1 47 42 85 07. Fax: +33 1 42 78 92 33. Mobil: +33 6 10 28 97 36. E-post: larry.kilman@wan-ifra.org