Gå direkt till innehåll
Stampen Media startar Fördomstolen för att minska polariseringen

Pressmeddelande -

Stampen Media startar Fördomstolen för att minska polariseringen

Fejknyheter, snabbare mediekonsumtion och algoritmer skapar en snedvriden bild av omvärlden. Dagens mediesituation gör att forskare varnar för växande fördomar och understryker vikten av journalistik. Därför lanserar nu Stampen Media Fördomstolen för att öka medvetenheten om fördomar och motverka polariseringen.


– Vårt sätt att konsumera media och information idag, snabbt och med brist på fördjupning, gör människor okunniga. Det leder till att vi ofta kategoriserar människor på felaktiga grunder, förklarar Nazar Akrami, Universitetslektor på psykologiska institutionen vid Uppsala Universitet och en av Sveriges ledande forskare och experter på fördomar.

Fördomar är snabbt dragna slutsatser, ofta byggt på förutfattade meningar och grova kategoriseringar. Karaktärsdragen av hur en person ur en viss grupp ska vara applicerar sedan även på nya personer man möter.
– Kategorisering är ett sätt för människan att förstå omvärlden. Men sanningen ligger aldrig på gruppnivå, utan på individnivå, och det är där fördomar ställer till det för oss.

Vi dömer människor på en bråkdel av en sekund, delar in oss i ”vi och dem” – med en segregation som konsekvens, säger Nazar Akrami.

Att snabb mediekonsumtion, algoritmer och grupperingar med likasinnade bidrar till ökad kategorisering och fler fördomar bekräftas också i en den nya boken ”Conformity: The Power of Social Influences ” skriven av Harvard-professor Cass Sunstein. I en annan studie, Orvesto 2018, visar resultatet att enbart 23,1 % av svenskarna i åldern 16-80 år källgranskar nyheter innan de delar på sociala medier.

Stampen Media har nu valt att sätta fokus på problemet. Bland annat har man tillsammans med forskaren Nazar Akrami utvecklat ett fördomstest med syftet att göra människor medvetna om sina omedvetna fördomar.

– Riktig journalistik gör skillnad för vi sätter fakta och händelser i sammanhang och kan på så sätt minska fördomar i samhället. Det ger oss ett stort ansvar och därför initierar vi nu både redaktionella satsningar och Fördomstolen för att lyfta frågan ytterligare, säger Christofer Ahlqvist, Chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Fördomstolen är ett initiativ med flera delar som på olika sätt syftar till att belysa och öka medvetenheten kring fördomar. Det inkluderar bland annat ett socialt experiment, filmer, intervjuer samt ett digitalt fördomstest.

Initiativet lanseras live i Kompassen, Göteborg den 5 juni kl.11.00 samt på fördomstolen.se. Testet bjuder in frivilliga personer att placera sig på en stol där förbipasserande personer stämplar sina fördomar om individen.

Vill du utmana dina fördomar? Vågar du sitta på Fördomstolen? Välkommen!

För mer information, kontakta

För presskontakt: Anna Wiking, e-post: anna.wiking@stampen.com, tfn: 031624370

Nazar Akrami, lektor på psykologiska institutionen vid Uppsala Universitet, e-post: Nazar.Akrami@psyk.uu.se, tfn: 018-4712147

Ämnen


Stampen Media är en av Sveriges största mediekoncerner. I Stampen Media ingår ett flertal mediehus med starka positioner inom nyhetsmedier, digitala medier, utomhusreklam samt distribution. I koncernen ingår de sex prenumererade morgontidningarna Göteborgs-Posten, TTELA, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Bohusläningen och Strömstads Tidning.
www.stampenmedia.se

Kontakter

Anna Wiking

Anna Wiking

Presskontakt Presskontakt Stampen Media 031-62 43 70