Gå direkt till innehåll
Foto: Måns Langhjelm/Viktor Gårdsäter
Foto: Måns Langhjelm/Viktor Gårdsäter

Pressmeddelande -

GP värvar kulturchef från Dagens Nyheter

Johan Hilton, 45, blir Göteborgs-Postens nya kulturchef.
– Det är med stor glädje, stolthet och entusiasm som jag påtar mig det här uppdraget, säger han.

Nu är det klart vem som tar över rollen som kulturchef på Göteborgs-Posten efter Björn Werner. Det är den högprofilerade kulturjournalisten Johan Hilton som ska ta GP:s kulturjournalistik vidare tillsammans med avdelningens medarbetare.

– Min företrädare Björn Werner har varit väldigt bra på att etablera GP Kultur som en röst i den nationella och mestadels digitala offentligheten. Det är något som jag absolut vill förvalta. Men också utforska det spänningsfält som uppstår mellan det som sker på riksnivå och den verkligt lokala kulturjournalistiken, säger han och fortsätter:

– GP har en lång och tung tradition av kulturkritik, inte minst på litteratur- och scenfronten. Här finns många skribenter som jag alltid, verkligen alltid, läser. Och jag vet att det finns ännu fler namn att plocka upp därute – jag ser mycket fram emot att aktivt leta upp och utveckla dem.

Johan Hilton kommer närmast från kulturavdelningen på Dagens Nyheter. Han har även ett förflutet som biträdande kulturchef på Expressen samt som en för många välbekant röst i Sveriges radio. Dessutom känner säkert en del igen honom som vinnare av På Spåret tillsammans med Kristin Lundell säsongen 2016/17.

Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist menar att GP genom Johan Hilton får in en stark och välbekant röst i Kultursverige.
– Och jag är övertygad om att han är rätt person för att utveckla vår redan skickliga kulturredaktion ytterligare. Johan är väl insatt i de publicistiska utmaningar journalistiken har framför sig och som vi som mediehus måste hantera, säger Christofer Ahlqvist.

– Med de senaste årens politiska och samhälleliga utveckling – därtill en inskränkning av grundlagen alldeles nyligen – har kulturjournalistiken antagligen aldrig varit viktigare: att slåss för det fria ordet, värna den breda debatten och försvara de humanistiska värdena, säger Johan Hilton.

Johan Hilton tillträder den nya tjänsten i början av nästa år.

För mer information kontakta:
Christofer Ahlqvist, chefredaktör GP
christofer.ahlqvist@gp.se
0705-624106

Ämnen


Stampen Media är en av Sveriges största mediekoncerner. I Stampen Media ingår ett flertal mediehus med starka positioner inom nyhetsmedier, samt distribution- och logistikföretaget VTD. I koncernen ingår fjorton prenumererade morgontidningar: Alingsås Tidning, Bohusläningen, Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Härryda-Posten, Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten, Mark-Posten, Mölndals-Posten, Partille Tidning, ST-tidningen, Strömstads Tidning och TTELA samt fyra gratistidningar: Alingsås Kuriren, Lerums Tidning, Melleruds Nyheter och Nya Varbergsposten.
www.stampenmedia.se

Kontakter

Anna Wiking

Anna Wiking

Presskontakt Presskontakt Stampen Media 031-62 43 70