Följ Stampen Media

Chefredaktörsbyten på Göteborgs-Posten

Pressmeddelande   •   Apr 19, 2012 11:00 CEST

När Peter Hjörne den 15 juni lämnar sitt politiska chefsredaktörskap betyder det att GP därefter har en gemensam chefredaktör för nyhetsavdelningarna och ledaravdelningen. Temporärt tar då Jonathan Falck över den rollen, och han stannar kvar tills en ny chefredaktör är på plats – någon gång under hösten.

Peter Hjörne kan se tillbaka på en exceptionellt lång tid på olika chefstjänster på GP. Efter åtta år som VD blev han 1993 chefredaktör för GP, och från och med 2001 har han varit politisk chefredaktör.

- Jag har haft förmånen och turen att arbeta på GP under en tid i medievärlden som nästan saknar motstycke, säger han. I stort sett har allt förändrats; konkurrensen, medieformerna och kanalerna. Det har ställt stora krav på oss som arbetat under den här tiden men det har också varit väldigt spännande och givande. Vi har klarat oss väl och jag är stolt över det vi åstadkommit med den traditionella tidningen och i de digitala medierna.

- Men jag har sedan länge beslutat mig för att dra ner på takten det år jag fyller 60, vilket jag gör i år. Bland det jag uppskattar mest är dock att skriva och jag gläds åt att fortsätta jobba med det på GP, som ledarkrönikör på halvtid. Därutöver ska jag självfallet också ägna mig åt ägar- och styrelsefrågor inom Stampen, säger Peter Hjörne.

Jonathan Falck ska i höst, efter det att ny chefredaktör kommit på plats på GP, ta steget över till Stampen-gruppen som redaktionell rådgivare, och han kommer bland annat att fortsätta leda koncernens redaktionella råd med utgivare och chefredaktörer.

- Jag ser fram emot det nya jobbet. Trots att vår utvecklingstakt varit mycket snabb de senaste åren måste vi öka den ytterligare. Där hoppas jag med min erfarenhet kunna bidra med kloka råd och stöd, säger han.

- Sedan är det självklart med visst vemod jag lämnar GP. Jag är inne på mitt tolfte år som chefredaktör och dessförinnan var jag redaktionschef i drygt fem år. Så jag har jag varit med och lett den här tidningen i 17 år. Det är det roligaste jobb jag någonsin har haft, det är en förmån att arbeta tillsammans med alla enormt kompetenta och hängivna medarbetare, men det är en mycket lång tid.

- Jag är också glad över allt vi har klarat av i dessa för medier så omtumlande och inte alltid så lätta tider. Samtidigt som GP tagit sjumilakliv in de olika digitala kanalerna har vi utvecklat papperstidningen kraftfullt. GP:s granskande nyhetsjournalistik och analyserande merläsningsmaterial är i dag bättre än någonsin tidigare, och då är det ett lämpligt tillfälle att lämna över, säger Jonathan Falck.

Rekryteringsprocessen efter en ny chefredaktör inleds direkt, och målet är hon/han ska tillträda under hösten.

- Vi söker en person med stor journalistiskt kompetens, bred erfarenhet och gedigen förmåga att leda organisationer i förändring, en ledare som kan värna GP:s trovärdighet och lokala position och utveckla både den traditionella tidningen och digitala kanaler. Just att fortsätta utveckla GP och alla dess produkter, som Peter Hjörne och Jonathan Falck gjort så framgångsrikt i nästan 20 år, är den största utmaningen. säger Tomas Brunegård, Stampens koncernchef och GP-styrelsens ordförande.

Göteborgs-Posten är ett helägt dotterbolag till Stampen och Sveriges näst största dagstidning med cirka 700 000 dagliga läsare av tidningen i tryck och digitala kanaler. GP omsatte 1,2 miljarder kronor 2011. Sju av tio göteborgare läser GP varje dag.  

Stampen-gruppen är en snabbt växande mediekoncern som idag är en av Sveriges största ägare av dagstidningar. I Stampen-gruppen ingår också digitala medier, tryckerier, distributionsbolag och annonsfinansierade lokaltidningar. Stampen omsätter närmare 6 miljarder kronor. www.stampen.com