Följ Stampen Media

Pressinbjudan: Socialt experiment om fördomar i Göteborg

Evenemang

05
JUN
Kompassen i Göteborg (Fredsgatan 12-14) samt live på fordomstolen.se
 

Män anses känslokalla medan överviktiga anses lata. Våra omedvetna fördomar gör avtryck i samhället varje dag. Ofta skapade av en allt snabbare mediekonsumtion och algoritmer som bidrar till en snedvriden bild av omvärlden. Därför lanserar Stampen Media Fördomsstolen, ett socialt experiment för att öka medvetenheten om fördomar och motverka polariseringen.

Vi dömer människor på en bråkdel av en sekund. Omedvetna, och medvetna, fördomar hjälper oss att dela in människor i grupper och fack där särskilda karaktärsdrag ingår.

– Riktig journalistik gör skillnad för vi sätter fakta och händelser i sammanhang och kan på så sätt minska fördomar i samhället, säger Christofer Ahlqvist, Chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Stampen Media har tillsammans med Nazar Akrami, en av Sveriges ledande forskare och experter på fördomar, utvecklat ett socialt experiment som kommer att genomföras live i Göteborg den 5 juni – Fördomstestet. Testet bjuder in frivilliga personer att placera sig på en stol där förbipasserande personer digitalt kan svara på frågor och stämpla sina fördomar om individen. Fördomarna projiceras i realtid på skyltfönstret.

Vad: Socialt experiment om fördomar
När: 5 juni, kl. 11.00-15.00
Var: Kompassen i Göteborg Fredsgatan 12-14,samt live på fordomstolen.se

Hur: Testet bjuder in frivilliga personer att placera sig på en stol där förbipasserande personer digitalt kan svara på frågor och stämpla sina fördomar om individen.

Varför: Stampen Media vill med experimentet göra människor medvetna om våra fördomar, motverka polarisering och öppna upp för samtal.

Vilka fördomar har du? Vågar du sitta i Fördomsstolen? Välkommen!